MENU

15:14
Despre sport și suporteri, cu un fost fotbalist care conduce acum o academie de portari. Andrian Bogdan

Cei mai frumoși ani ai mei au fost în România” Fostul goal-keeper al Timișoarei, moldoveanul Andrian Bogdan, 42 ani, conduce azi o academie de portari la Chișinău. Își amintește cu plăcere de sezoanele petrecute la Poli AEK, în frunte cu un succes nescontat contra Stelei lui Olăroiu, repurtat în toamna lui 2002, după promovarea în Liga 1


 

Și-a început aventura în România în 2000, când Marius Lăcătuș l-a avut în lot la FC Național, dar, din motive medicale, n-a prins niciun meci în tricoul bancarilor. S-a revanșat însă la AEK București/Poli AEK Timișoara, cu care a promovat în L1 (2002) și a fost apoi om de bază în trupa bănățeană, unde era coleg în acele vremuri cu Buia, Zanc, Silvășan sau Bătrânu. E vorba despre fostul goal-keeper moldovean Andrian Bogdan, a cărui carieră s-a îngemănat constant cu fotbalul românesc și după ce și-a agățat ghetele în cui. A lucrat în staff-ul lui Gabi Balint la naționala de peste Prut și la FC Vaslui, iar Ioan Andone l-a cooptat ca secund când pregătea Astana în Kazahstan. ”Un portar trebuie să aibă curaj de kamikaze”

 

Astăzi, Bogdan conduce un proiect interesant în capitala Republicii Moldova: o academie de portari. A pus-o pe picioare în urmă cu câțiva ani, a stopat-o apoi o perioadă, dar de circa 6 luni a reînceput activitatea.


”Am copii de la 9 la 17 ani si profesionisti care doresc să facă pregătire individuală, suplimentară, în afară de ceea ce învață la cluburi”, spune Bogdan. Antrenamentele cu puștii le face pe un teren sintetic, iar entuziasmul și vigoarea copiilor, completate cu stilul spectaculos al lui Bogdan, transformă ședințele de pregătire într-un veritabil show. Ce urmărește în mod special la elevii săi?
”Tehnica, felul de a prinde balonul din plonjon și curaj de kamikaze, care e calitatea numărul unu. La un portar e vital să nu-i fie teamă de minge. Să aibă «nebunia» impregantă în sânge! Știți că portarii înseamnă o categorie aparte. De aceea e important să fii și foarte puternic mental”. Bogdan conduce reprize de stretching, îi întinde pe micuți la exerciții intense pentru priză, alonjă, tehnica ieșirii pe centrări sau controlul balonului la piept, la firul ierbii și nu se dă la o parte de la a se tăvăli personal pentru a le exemplifica băieților cum trebuie să arate o săritură sau un plonjon de manual.
 

”Cum aș putea uita cei 40.000 de fani din tribune?” Dincolo însă de academie, lui Bogdan îi place să depene amintiri legate de perioada petrecută în România: ”Nu m-am îmbogățit nici la Timișoara, nici la Rapid, am câștigat mai mulți bani în Ucraina și Kazahstan, dar anii petrecuți la Poli sau în Giulești sunt cei mai frumoși din viața mea. Cum aș putea uita partidele la care veneau să ne vadă 40.000 de oameni în tribună la Timișoara? E orașul care înseamnă enorm pentru mine, fiindcă acolo s-a născut și fiica mea cea mare”. ”După promovarea cu AEK București, devenită Poli AEK Timișoara, a venit antrenor Panduru, care ne-a alergat de ne-a rupt în pregătiri. În etapa a doua am și bătut cu 1-0 în Ghencea. La Steaua era Olăroiu pe bancă. E cel mai intens moment trăit în România, mai ales că după acel succes am primit și convocare la naționala Moldovei. Înainte de partidă, suporterii ne arătau cu degetele că vom încasa cinci goluri, dar le-am servit o lecție la final prin victoria noastră formidabilă”.

”Ionuț Radu vine tare din urmă”
Urmărește constant Liga 1 din România, ”mi-ar face plăcere să revin acolo, am și cea mai înaltă licențiere UEFA pentru antrenor de portari”, dar e cu ochii și pe naționala lui Contra: ”Tătărușanu rămâne, deocamdată, number one. Îl apreciez pentru experiența și calmul său. Rămâne de văzut cum se va descurca acum la Lyon. Dacă va fi rezervă în Franța, îi va deveni tot mai greu să-și păstreze postul la lot, fiindcă vine tare din urmă Ionuț Radu, care are și alură de lider. Ciprian va fi probabil în poartă până la finalul actualei campanii, dar în preliminariile viitoare va avea concurență mare pentru titularizare din partea puștiului de la Genoa”. A reintrat pe teren după o pauză de 5 ani! Cartea de vizită a lui Bogdan cuprinde un reper curios: legitimare la un club din Belarus în 2008, apoi ultima partidă ca jucător în 2013! Cum s-a produs ciudata reintrare după cinci ani de pauză, perioadă în care se apucase deja de antrenorat?
A renunțat inițial la carieră din pricina unei accidentări, dar, pe când pregătea portarii de la Academica Chișinău, era și legitimat ca fotbalist. Și a intrat într-un meci de campionat cu Olimpia Bălți, pentru că goal-keeper-ii pe care-i antrena erau toți cu probleme medicale sau sportive! A fost integralist, iar echipa sa a câștigat cu 3-0.

”Bodya One”, brandul său de mănuși

Andrian Bogdan e implicat și într-un mic business cu mănuși de portar. Are și un brand personalizat: ”Bodya One”. Mulți dintre goal-keeper-ii moldoveni folosesc modele de la firma lui Bogdan, care povestea la un moment în presa de la Chișinău: ”Mănușile le produc afară, sunt de mare calitate. Rezistă mult. Pe timpul carierei, eu schimbam câte o pereche la fiecare trei meciuri, fiindcă se deteriorau. De mic m-au pasionat mănușile. Mi le coseam singur. Foloseam tălpiciul de la ghetele chinezești ca să nu se roadă repede”.

 

E inima turneului ”Bătălia portarilor”

Din 2011, Andrian Bogdan organizează la Chișinău un turneu aparte, ”Bătălia portarilor”, dedicat doar goal-keeperi-lor, care se duelează într-o competiție cu reguli aparte: ”Se joacă la două porți aflate la o distanță de 21 de metri una de alta. Există zone de apărare și de atac, iar fiecare portar trebuie să-și marcheze gol unul altuia cu mâna sau cu piciorul. Fiindcă e un ritm solicitant, un meci durează fie trei minute, fie cinci goluri”. I-a avut până acum printre invitați pe Duckadam, Dasaev sau Stelea. Cu primul are o colaborare mai amplă, iar ceilalți doi au însemnat modelele sale în carieră, alături de Schmeichel.

 

”La Timișoara, Romică Buia era un izvor nesecat de glume. La un antrenament, l-a ochit pe un coleg care citea un ziar, s-a apropiat discret cu o brichetă și i-a dat foc pe dedesubt la hârtie. S-a aprins imediat o vâlvătaie și a ieșit o repriză de râs pe cinste” Andrian Bogdan: ”Mi-a părut foarte rău că n-am prins niciun minut în tricoul Rapidului. Am fost acolo în perioada cu Giovanni Becali președinte și Dan Petrescu antrenor, înlocuit apoi destul de repede cu Hizo. M-am accidentat și n-am putut să folosesc șansa de a juca în Giulești”

 

2 trofee are în palmares Bogdan, în cariera de jucător, ambele cu Constructorul Chișinău: titlul (1997) și Cupa Moldovei (2000)

CV Andrian Bogdan Data nașterii: 27 august 1976, Chișinău Post: portar A jucat la Spumante Cricova (’95-’96), Zimbru Chișinău (’96), Constructorul Chișinău (’96-’00), FC Național (’00-’01), AEK București (’01-’02), Poli AEK Timișoara (’02-’03, ’04-’05), Rapid (’03-’04), Unisport Chișinău (’05-’06), Zorya Lugansk (’06-’07), FC Alma Ata (’07), Granit Mikașevici (’08), Academia Chișinău (’13)

Selecții naționala Moldovei: 20

A antrenat: Academia Chișinău (’08-’13, portari), naționala Moldovei (’09-’12, portari), FC Vaslui (’13, portari), FC Astana (’13, secund)
 

Ataşamente: Imagine 1
Vizualizări: 594 | Adăugat de: ultra | Evaluare: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: